Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης

Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης«Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης», από την προσωπική συλλογή του Ιωάννη Μεγαλόπουλου παρουσιάζεται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Πιερίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης αποτέλεσαν την επίσημη πρεμιέρα των  Αικατερινείων, που φέτος αποτελούν προπομπό του αφιερώματος στα «100 χρόνια ελεύθερης πόλης».
Στην εκδήλωση - η έναρξη της οποίας έγινε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Θωμά Παπαδημητρίου - παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης π.Ιωακείμ Οικονομίκος, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Σάββας Χιονίδης: «Ο Δήμος Κατερίνης επενδύει σταθερά στην παιδεία και στον πολιτισμό»
Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι σημαντικό να μιλάμε για πολιτισμό, που αποτελεί διέξοδο και μεγάλη ανάσα για όλους μας. Ο Δήμος Κατερίνης επένδυσε και θα επενδύει σταθερά στην παιδεία και στον πολιτισμό, που αποτελούν για μας μεγάλο στόχο.
 

Για τον Δήμο Κατερίνης, οι τέχνες και ο πολιτισμός, είναι εργαλεία για την ανάπτυξη της πόλης μας. Πρόκειται για ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας, που διατηρούν αμφίδρομη σχέση με τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό και με επίκεντρο την αρχή «Πολιτισμός για όλους» σχεδιάσαμε τα φετινά «Αικατερίνεια» έναν θεσμό που, χρόνο με το χρόνο, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φίλων του πολιτισμού, ως μία μεγάλη γιορτή των τεχνών.

Μέσα από ένα ζωντανό και υψηλής αισθητικής πρόγραμμα, αφιερωμένο στα «100 χρόνια Ελεύθερης πόλης», τα «Αικατερίνεια 2011» φιλοδοξούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας δρώμενα.

Παράλληλα, επιδιώκουν να διαφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, να προβάλλουν σημαντικές συλλογές και μνήμες, να αναδείξουν ποικίλες εκφάνσεις της πλούσιας τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας του παρόντος, αλλά και να καταθέσουν μια πολιτιστική πρόταση με προοπτική.

Θέλουμε ο θεσμός αυτός να φέρει πιο κοντά στη Τέχνη και τον Πολιτισμό τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου μας. Να γεμίσει η ψυχή των Δημοτών μας με εικόνες και μηνύματα που - παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες για όλη τη χώρα - θα τους αφήσουν μια γλυκιά γεύση και έναν δημιουργικό προβληματισμό.

Από την πλευρά μας, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τον θεσμό αυτό και να τον κάνουμε συνεχώς καλύτερο.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω θερμά τους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση  και προσκαλώ όλους τους δημότες να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις μας με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ο κος Χιονίδης συνεχάρη το Δ.Σ. του Οργανισμού, για το αξιόλογο πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου, ενώ απένειμε στον κο Ιωάννη Μεγαλόπουλο αναμνηστικό δίπλωμα για την εξαιρετική του συλλογή και την τιμή που έκανε στον Δήμο να την παρουσιάσει στο πλαίσιο των Αικατερινείων.
Σοφία Μαυρίδου: «Προάγουν τον πολιτισμό τα Αικατερίνεια»
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου η οποία συνεχάρη τον Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης για το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την ενδιαφέρουσα συλλογή του κου Μεγαλόπουλου. Παράλληλα μίλησε γενικότερα για τον θεσμό των Αικατερινείων και την συνδρομή του στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής.
Θωμάς Παπαδημητρίου:  «Τα Αικατερίνεια αποτελούν βήμα έκφρασης τοπικών δημιουργών»
Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων στο δικό του χαιρετισμό: «…. θεωρώντας ότι η απάντηση σε κάθε κρίση αξιών και σε κάθε κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, είναι περισσότερος πολιτισμός, τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» του 2011 επενδύουν στον πολιτισμό και επιδιώκουν με συνέπεια και προσήλωση, να προσφέρουν στον πολίτη ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση.

Πεποίθησή μας είναι ότι όταν υπάρχει οικονομική κρίση έναν θεσμό όπως αυτός των Αικατερινείων, όχι μόνο δεν τον καταργείς αλλά τον ενδυναμώνεις.

Προσπάθειά μας ήταν η προσαρμογή στο πλαίσιο του νέου οικονομικού περιβάλλοντος, διατηρώντας ωστόσο την υψηλή ποιοτική στάθμη του θεσμού. Διοργανώνουμε λοιπόν εκδηλώσεις σημαντικές με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ομορφιά και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γενικότερα με τα θεσμοθετημένα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» στοχεύουμε στην κατάθεση μιας πολιτιστικής πρότασης που θα καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων των ηλικιών. Στόχος μας είναι να αποτελούν το βήμα έκφρασης και ανάδειξης τοπικών δημιουργών.

Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011» αποτελούν αφετηρία του αφιερώματος στα «100 χρόνια Ελεύθερης Πόλης» και είναι οργανωμένα σε θεματικές ενότητες με ποικίλους άξονες(Ιστορία, Κείμενα, Λόγος, Παράδοση, Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες, Βραδιά τιμής κ.ο.κ.).
Είμαι βέβαιος πως και φέτος το φιλότεχνο κοινό θα αγκαλιάσει με πραγματικό ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις αυτές, που αισιοδοξούμε να δώσουν ξεχωριστό «χρώμα» στην πολιτιστική ζωή  του τόπου μας.»
Γιάννης Μεγαλόπουλος: «Σπάνιοι χάρτες στην συλλογή»
«Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού του Δήμου για την δυνατότητά που μου έδωσαν να εκθέσω την συλλογή μου σε αυτό τον όμορφο πραγματικά χώρο» επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κος Μεγαλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους χάρτες στο κοινό και μίλησε για την ιδιαίτερη αξία και σπανιότητά τους.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Ο χάρτης ήταν η πρώτη έκφραση του ανθρώπου για επικοινωνία με το χώρο και το περιβάλλον. Εμφανίζεται πολύ πριν τον γραπτό λόγο και τις κατασκευές. Σχεδόν ταυτόχρονα με την εικαστική έκφραση, στους βράχους των σπηλαίων. Είναι από τις επινοήσεις του ανθρώπου που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μαγικές. Φέρνουν την απεραντοσύνη της γης μπροστά μας.  Κάτι που είναι αδύνατον να δούμε και να αντιληφθούμε λόγω της τεράστιας γήινης έκτασης….»επισημαίνεται στο σημείωμα του προγράμματος της έκθεσης, που παρουσίασε στο κοινό η κα Μ.Παππά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι: Μ.Παππά Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων ΔΙ/ΔΕ Πιερίας, η Ε. Μαμούρη Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος, η Χάιδω Παπαχατζή Γραφίστας, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πιερίας. Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο Μιχάλης Καρυοφυλλίδης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 09:00 έως τις 13:30 και από τις 17:30 έως τις 20:30. Ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη της έκθεσης έχουν δείξει σχολεία της περιοχής μας. Σχετικό πρόγραμμα επισκέψεων ξεκίνησε ήδη.


Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης  Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης 

Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης  Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης

Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης  Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης

Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης  Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης

Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης  Η Πιερία των χαρτών και της Μνήμης