«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1922» ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1922» ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝΆνοιξε η αυλαία της έκθεσης φωτογραφίας

Από το αφιέρωμα στην «Κατερίνη των προσφύγων», το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς των φετινών «Αικατερινείων», δεν ήταν δυνατόν να λείπει το εξαιρετικά δημιουργικό, Μικρασιατικό κομμάτι αυτής της πόλης. Και αυτό γιατί όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου: «ο ξεριζωμός των Μικρασιατών από τις πατρογονικές τους εστίες το 1922, δεν ήταν απλά ένα τραγικό γεγονός σαν ένα από τα πολλά που έχει βιώσει ο Ελληνισμός στην πορεία της ιστορικής διαδρομής. Είναι το γεγονός που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας γενικότερα και της Κατερίνης ειδικότερα».

Στο πλαίσιο αυτό, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1922» έγιναν το πρωί της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο των Μικρασιατών Πιερίας, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, μελών και φίλων του συλλόγου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας Γιάννης Βασιλειάδης τόνισε: «Το 1922 μέσα σε ελάχιστο χρόνο συνέβη μια από τις μεγαλύτερες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμού της παγκόσμιας ιστορίας. Έλαβε χώρα ένα απίστευτος ευτελισμός κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δυστυχώς για τον Ελληνισμό και τους συμπατριώτες μας που χάθηκαν, η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί.

«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1922» ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝΥποχρέωση μας όμως είναι τουλάχιστον να μην παραγραφεί. Δικό μας χρέος είναι μέσα από τη σημερινή εκδήλωση να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη και τα διδάγματα της Μικρασιατικής καταστροφής, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Γιατί λαοί που δεν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια και στην παρακμή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται και ζωγραφικές δημιουργίες με θέμα την καταστροφή της Σμύρνης από μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, με στόχο όπως αναφέρει ο κος Βασιλειάδης: «να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες αυτές στις νεότερες γενιές».

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών ευχαρίστησε τον κο Καρατζόγλου για την φιλοξενία της έκθεσης στο πρόγραμμα των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2010», ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω Σύλλογο Μικρασιατών, που με την φιλοξενία της έκθεσης φωτογραφίας σε αυτό τον πολύ όμορφο χώρο, αγκαλιάζει «τα Αικατερίνεια» με όλη του, την υπευθυνότητα, την αγάπη και το ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές».

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 26/11. Ώρες λειτουργίας: 09:00-12:00 και 18:00 έως 21:00.