ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ

on

Σας πληροφορούμε ότι την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στον Ιερό Ναό Παντάνασσας στον συνοικισμό Καταφυγιωτών, θα τελεστή Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του ολοκαυτώματος του ορεινού Καταφυγίου, από τα στρατεύματα Κατοχής το 1943.

Παραμονές Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου του 1943, τα στρατεύματα Κατοχής ισοπέδωσαν το ορεινό Καταφύγι. Πεντακόσια Πενήντα Νοικοκυριά με όλες τις χειμωνιάτικες προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα έγιναν στάχτη. Οι Καταφυγιώτες αφού έζησαν το δράμα της προσφυγιάς, εγκαταστάθηκαν μόνιμα μετά την απελευθέρωση στο Βελβεντό, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι στην Κατερίνη, όπου έχτισαν τον ομώνυμό τους συνοικισμό.
Αίγες οικογένειες επέστρεψαν και έμειναν στο Καταφύγι την πρώτη μετακατοχική δεκαετία ξαναχτίζοντας τα σπίτια τους. Αργότερα όμως το εγκατέλειψαν και αυτές. Έτσι τα τελευταία χρόνια το χωριό δεν έχει κατοίκους τον χειμώνα. Το Καλοκαίρι όμως ζωντανεύει και προσπαθεί να ζήσει τα χαρούμενα προπολεμικά καλοκαίρια.

Το Μνημόσυνο συνδιοργανώνουν τα Καταφυγιώτικα Σωματεία Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης (Μ.Ε.Κ.), Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κων & Δίδων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Αγροτικός Συνεταιρισμός Καταφυγίου, Σύνδεσμος Καταφυγιωτών Θεσσαλονίκης , Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καταφυγίου και το Τοπικό Συμβούλιο Καταφυγίου.

Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο το «Καταφυγιώτικο Σπίτι» στο συνοικισμό των Καταφυγιωτών.