Αδελφοποιημένες πόλεις

on

Μόουσμπουργκ – Αυστρία
{flvremote}http://84.205.233.63/videos/moosburg/moosburg.flv{/flvremote}
Η πόλη Μόουσμπουργκ βρίσκεται στη λεκάνη του Κλάνγκενφουρτ, ανάμεσα στο Κλάνγκενφουρτ και το Φελντκίρχεν, 5 χιλιόμετρα από τη λίμνη του Βόφτερ στα νότια της Αυστρίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 –800 μέτρων, καταλαμβάνει έκταση 36,79 τ. χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 4.898 κατοίκους.

Το Μόουσμπουργκ χτίστηκε το 876 μ.Χ., ο πύργος του Πρίγκιπα Άρνουλφ του Κέρντεν, ο οποίος διέμεινε εκεί από το 880 έως το 887 μ.Χ., οπότε και έγινε βασιλιάς και αργότερα αυτοκράτορας.

Η περιοχή ονομάστηκε Μόουσμπουργκ το 888-889 μ.Χ. και ήταν ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Τα αξιοθέατα της πόλης είναι το νέο παλάτι, το παλάτι Ratzenegg και το παλάτι Tigring.

Στην πόλη υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στην Καρολιγγειανή ιστορία του Μόουσμπουργκ και στον αυτοκράτορα Άρνουλφ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ο πολιτιστικός περίπατος στα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής που διοργανώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρολίγγειου Μόουσμπουργκ».

MaintalΜάινταλ – Γερμανία
 Η πόλη με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1974, οπότε και συνενώθηκαν με την Μάινταλ η πόλη Durnigen και οι κοινότητες Bischofsheim, Hochstadt και Wachenbychen.

Η Μάινταλ ανήκει διοικητικά στην περιοχή Rhein – Main, περιοχή με οικονομική σημασία για τη Γερμανία. Δυτικά της βρίσκεται η Φραγκφούρτη, ανατολικά η πόλη Hanau και νότια η πόλη Offenbach.

MantalΟ πληθυσμός της είναι περίπου 38.000 κάτοικοι και στην πόλη υπάρχουν βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας, ενώ πολλοί από τους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία.

Στην πόλη υπάρχουν χώροι για τον πολιτισμό και την άθληση, ενώ διάφοροι σύλλογοι διοργανώνουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Αξιοθέατο είναι το ιστορικό κομμάτι της πόλης Hochstadt.

Αγία Αικατερίνη –Σινά
Η πόλη Αγία Αικατερίνη του Σινά βρίσκεται στη χερσόνησο του Σινά, σε απόσταση 3 χλμ. από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης. Είναι μία μικρή πόλη, περίπου 5.000 κατοίκων. Οι κάτοικοί της είναι βεδουίνοι και Αιγύπτιοι.

Η οικονομία και η ανάπτυξη της πόλης στηρίζεται στον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω της μονής της Αγίας Αικατερίνης.

Σοργκούτ – Ρωσία
Η πόλη βρίσκεται βορειοανατολικά της Μόσχας, στην όχθη του ποταμού Ob. Έχει πληθυσμό 275.000 κατοίκους. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με βαρύ χειμώνα διάρκειας περίπου 7 μηνών, με θερμοκρασία –27 βαθμών Κελσίου τον Ιανουάριο, και 16 βαθμοί τον Ιούλιο.

Υπάρχουν 2.000 επιχειρήσεις παραγωγής καυσίμων, υδρογονανθράκων, εφαρμοσμένη μηχανική δύναμης. Είναι ο μεγαλύτερος κόμβος πετρελαίου και αερίου. Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν τα κοιτάσματα πετρελαίου το 1934, ενώ η βιομηχανική επεξεργασία άρχισε το 1964. Συγχρόνως, ανακαλύφθηκε και το φυσικό αέριο. Το 1972 ιδρύθηκε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και λίγο αργότερα το δεύτερο.

Άλλες ασχολίες των κατοίκων είναι η οικοδόμηση, η γεωλογία, τη αλιευτική βιομηχανία, η εξαγωγή ξυλείας και άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας. Στο Σοργκούτ υπάρχουν δύο πανεπιστήμια καθώς και μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία .

Τα τελευταία χρόνια στο Σοργκούτ δραστηριοποιούνται 38 πολιτιστικοί σύλλογοι και 8 επαγγελματικές πολιτιστικές ομάδες. Λειτουργούν 13 βιβλιοθήκες από τις οποίες η κεντρική βιβλιοθήκη καλύπτει έκταση 3.500 τ.μ. και διαθέτει 7 αίθουσες μελετών. Σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή είναι ο οικισμός των ντόπιων κατοίκων.