Γιορτές - Έθιμα

on

    Στις 25 Νοεμβρίου εορτάζει η πολιούχος της πόλης Αγία Αικατερίνη, όπου η ημέρα έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία και πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις με λιτάνευση της εικόνας και των ιερών κειμηλίων, ενώ ο Δήμος Κατερίνης διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Στις 16 Οκτωβρίου τιμάται η ιστορική επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης, που έγινε το 1912 και με φροντίδα του Δήμου Κατερίνης διοργανώνεται μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης και αντίστοιχες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

     H γιόρτή της Αποκριάς της Κατερίνης, που έχει γίνει ήδη θεσμός και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη, ενώ οι τετραήμερες εκδηλώσεις πλαισιώνονται με παιδικά πάρτι, συναυλίες για καταξιωμένους καλλιτέχνες, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, καθώς και με τα παραδοσιακά κούλουμα, που διοργανώνονται στην Ολυμπιακή Ακτή και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου

    Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα με ευθύνη του Δήμου Κατερίνης διοργανώνονται στο δημοτικό διαμέρισμα του Άνω Αγίου Ιωάννη, οι γνωστές σε όλους μας αυγομαχίες, ένα έθιμο που μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες και συνεχίζει από τους νεότερους.

     Την Άνοιξη ο Δήμος Κατερίνης διοργανώνει το Δημοτικό Πάρκο, την Ετήσια Ανθοκομική Έκθεση, την Αγροτουριστική Έκθεση και την Έκθεση Βιβλίου


     Στην καρδιά του καλοκαιριού η πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα πλημμυρίζουν με πολιτισμό, όπου παρουσιάζονται η ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και φιλοξενούνται μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικά από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και μουσικά και θεατρικά σχήματα.

     Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ζωή της πόλης μεταφέρεται στο συνοικισμό της Ανδρομάχης, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια Εμποροπανήγυρη Κατερίνης, που φιλοξενεί εκατοντάδες εκθέτες και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της πόλης, και μία συνάντηση με την παράδοση των λαϊκών πανηγυριών.

     Επίσης, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ολύμπου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο του Δίον καθώς και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

     Ακόμη, οι γειτονιές της Κατερίνης, το καλοκαίρι είναι γεμάτες με πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους , που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στα βράδια της πόλης.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ

      O Δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο των συντονισμένων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για τη διαμόρφωση στέρεης πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας, διοργάνωσε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2007 τα «Αικατερίνια». Το 2008 συνέχισε  με ένα ακόμη πιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων,  που κάλυπταν όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης της χώρας μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του πολύ αξιόλογου ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού μας, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής μας και στους επισκέπτες να απολαύσουν εκδηλώσεις ποιότητας και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας..

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

      Στην Κατερίνη, οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια πήραν τη μορφή πολυήμερων δρώμενων σε κάθε γειτονιά της πόλης και των δημοτικών της διαμερισμάτων. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στον λαογραφικό, κυρίως, χαρακτήρα της Αποκριάς, μέσα από τις συνεργασίες της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας.

      Στο πλαίσιο αυτό, αναβιώνουν τοπικά έθιμα που  δίνουν παραδοσιακό ελληνικό χρώμα στην Αποκριά.